רקע
לפני מספר ימים נדחתה בבימ”ש השלום בת”א תביעת מתווך לדמי תיווך מהטעם שבעת ביצוע פעולות התיווך לא שולמה האגרה והרישיון לא היה בתוקף.
לא הייתה מחלוקת שהמתווך היה מעורב בעסקת מכר 1474 מ”ר משרדים ו – 10 מקומות חניה ברח’ קפלן 8 בתל אביב בבניין המכונה “בית האיכרים”.
הזמנת התיווך נחתמה ב – 4.4.16. במועד זה לא שילם המתווך את אגרת התשלום השנתית. רק לאחר שהמתווך דרש את דמי התיווך וקיבל מכתב מהלקוח המתנער מחובת התשלום מיהר המתווך לשלם ב – 21.8.16 את אגרת התשלום ל – 2016.
מה פסק ביהמ”ש ?
חוק המתווכים קובע במפורש כי מתווך לא יהיה זכאי לדמי תיווך אם בעת שעסק בתיווך רשיונו לא היה בתוקף. המחוקק הבהיר כי כל עוד לא שולמה אגרת תיווך עבור שנה פלונית הרישיון אינו בתוקף והתשלום אינו “מרפא” את הפגם למפרע. בית המשפט דחה את הטענה כי כל מתווך הינו בעל רישיון בתוקף עד 31.3 (המועד האחרון בו ניתן לשלם את האגרה עבור אותה שנה). כך נדחה אף הניסיון לטעון כי למתווך נוסף היה רישיון בתוקף.
ביהמ”ש הוסיף וציין כי לא ניתן לראות במתווך שזה מקצועו כמי שביצע “עסקת אקראי” שעל פי דעה מסויימת אפשר ודרישות חוק המתווכים אינם חלים עליה. במקרה זה הפסיד המתווך 238,716 ₪ !! סכום לא מבוטל.
מסקנה
חשוב מאוד (!) שהמתווכים יקפידו על תשלום אגרה באופן שלא יווצר ולו מקרה אחד של ביצוע פעולות תיווך כאשר טרם שולמה אגרה. מתווך אינו יכול לטעון כי בהעדר רישיון בתוקף ביצע “עסקת אקראי” שאינה מחייבת החזקת רישיון בתוקף.
ראה: ת”א (ת”א) 5274-12-16 פסגות יועצי נדל”ן (א.מ.ד) בע”מ נ’ דינמיק אילד בע”מ (ניתן ביום 2.3.19, פורסם בנבו)