054-4283329

תמיד כאן לשירותך

בני המשפחה הסתכסכו ועלה חשש לניצול רכושו של הקשיש שרצה במינוי אפוטרופוס. מה הפתרון המשפטי שמצא ביהמ”ש?

רקע

קשיש שומר מצוות חי בצניעות בדירתו, מתקיים מגמלת זקנה וגמלת ניידות וברשותו מעט כספים שחסך וכן דירה קטנה נוספת המושכרת. לקשיש אחיינים השומרים עמו על קשר. הקשיש המתקשה להתנייע וסובל מבעיות רפואיות, ביקש שאחייניתו תשמש כאפוטרופא (הכינוי הנכון לאפוטרופוס של…) לרכושו ולגופו בכדי שתסייע בניהול ענייניו וכך היה. כעבור זמן פרץ בסכסוך בין האחיינים והועלו טענות כי נעשה ניסיון השתלטות על רכושו של הקשיש. בעקבות המריבות בקשה האחיינית האפוט’ להתפטר מתפקידה. הקשיש ביקש כי אחיין אחר ימונה לאפוט’ במקום האחיינית.

האפוט’ הכללי (שעמדתו נשמעת טרם החלטת ביהמ”ש על מינוי אפוט’) ביקש למנות גורם חיצוני כאפוט’ על רכושו של הקשיש, נוכח הסכסוך המשפחתי, בכדי להימנע מניצול רכושו בידי בני המשפחה ולחסוך מהקשיש את המתח שנוצר בעקבות המריבות המשפחתיות.

מה פסק בית המשפט?

ביהמ”ש לענייני משפחה באשדוד פסק כי על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות עליו לברר ראשית את עמדתו של הקשיש בעניין מינוי אפוט’, טרם קבלת החלטה בעניין.הקשיש שתאר היטב את אורחות חייו, הביע כאמור את רצונו, באופן ברור, להסתייע באחד מאחייניו. כמו כן ביקש שהחלטות בקשר לענייניו יתקבלו יחד עמו. ביהמ”ש שחשש מפני ניצול רכושו, קבע שאחיין, עליו סמך הקשיש, ישמש לו כ“תומך החלטות” ווהגדיר פעולות קבועות שעליו לבצע על פי רצונו של הקשיש, כגון: רכישת מצרכים בסכום קבוע, קבלת תרופות מקופ”ח, תיאום וביצוע בדיקות רפואיות והבאת הקשיש לטיפול רפואי בהתאם לרצונו. “תומך ההחלטות”, כך נפסק, יבצע רישום מסודר של כל הפעולות הנעשות עבור הקשיש בגיבוי אסמכתאות.

פעולות בחשבונות הבנק יבוצעו רק אם הקשיש ו“תומך ההחלטות” גם יחד יבקשו לעשות כן. אחת לשבוע יוכל “תומך ההחלטות” למשוך סכום עליו הוסכם מראש שישמש לרכישת מזון, תרופות, ביגוד ותשלום למנקה. עוד נקבע ש“תומך ההחלטות”, יסייע באיתור שוכר לדירת המגורים הנוספת שתושכר על ידי הקשיש ו“תומך ההחלטות” יחדיו.

בנוסף ל“תומך ההחלטות” מונה אפוט’ חיצוני על פי דין במטרה לפקח על התנהלות ענייני הקשיש. תפקידו, לאשר הוצאת סכומי כסף לרבות מחשבונות הבנק, מעבר לאלו שצויינו לעיל, וכן לאשר את הסכם השכירות ופעולות נוספות שאינן נכללות בסמכות “תומך ההחלטות”.

מסקנות

במקרים בהם מתגלה סכסוך באשר לניהול ענייניו של קשיש הנזקק לסיוע בני משפחתו, בעודו מסוגל להביע רצונו, ניתן למנות אפוט’ חיצוני שישמש בעיקר כמפקח. לקשיש ניתן להצמיד “תומך החלטות” ,”מעין תת אפוט’”, שתפקידו לסייע לו בענייני היומיום וסמכויותיו תוגדרנה בידי ביהמ”ש לענייני משפחה. פעולות החורגות מסמכויות “תומך ההחלטות” תתקבלנה באישור האפוט’ לדין. כך יוכל הקשיש להמשיך ולהנות מסיוע צמוד של “תומך ההחלטות”, בעל הסמכויות המוגדרות, מבלי שתבוצענה פעולות בניגוד לרצונו ומבלי חשש לפגיעה ברכושו.

א”פ (אשדוד) 51663-01-16 האיש, האחיינית נ’ האחיין, היועץ המשפטי לממשלה (משרד הרווחה) ניתן ב – 11.5.16 פורסם בנבו.

אין לראות באמור לעיל כיעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.

כל הזכויות שמורות למשרד עוה”ד ד”ר אריק אריאל

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

בלעדיות שנתנה למתווך אינה ערובה לקבלת דמי תיווך טיפים לצרכן ולמתווך כיצד למנוע סכסוך משפטי

למתווכים ויועצי הנדל”ן שלום, אני שמח להציג בפניכם את הגיליון הארבעים וארבע של תקציר חידושי פסיקה ומאמרים בתיווך מקרקעין, אחד התחומים המרכזיים בהם עוסק משרדנו. נושא גיליון זה: בלעדיות אינה ערובה

קרא עוד »