תמיד כאן לשירותך

זכות המעביד לקבל דו”ח איכון לטלפון הנייד של העובד בעקבות טענה כי העובד ניצל את שעות העבודה והרכב שקיבל לעבודה נוספת במהלך השעות בהן היה אמור לעבוד אצלה

רקע

עובד הגיש כנגד החברה בה עבד תביעה לתשלום בגין עבודה בשעות נוספות , פיצויי פיטורים אי תשלום עבור הודעה מוקדמת ועוד.

העובד עבד במחלקת המכירות של החברה באתרים שונים בארץ במשך כשבע עשרה שנים. לצרכי עבודתו עבד שעות נוספות וכן עבודה משרדית שביצע מביתו לאחר סיום הנסיעות.

החברה הזמינה את העובד לשימוע בשל אי שביעות רצון מתפקודו המקצועי וכן אי אמינות בנוגע לניצול זמן עבודתו. כיוון שהעובד הכחיש שהוא עובד בעבודה נוספת ללא אישור החליטה החברה על פיטוריו.

במהלך התביעה שהגיש העובד ביקשה החברה לקבל צו מבית הדין לעבודה לקבלת דו”ח איכון לטלפון הנייד שבידי העובד למשך 60 יום ולכל שעות היממה. לטענתה, כך ניתן יהיה לבדוק את מקום הימצאו האמיתי של העובד  במהלך שעות העבודה שכן לטענתה העובד עבד ביזמות נדל”ן במקביל לעבודתו אצלה.

בית הדין לעבודה בנצרת דחה את בקשת החברה וקבע כי אמנם יש בסיס וקשר בין הבקשה לעילת הפיטורים. אם זאת מדובר במידע שגילויו יפגע קשות בפרטיות העובד באופן שאינו מידתי. החברה הגישה ערעור לבית הדין הארצי לעבודה.

מה נפסק?

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי קיימת רלוונטיות לבקשה שכן יש זיקה בין המידע המבוקש לעילת התביעה וכן יש לחברה עניין ישיר ולגיטימי במידע המבוקש. אולם אל מול העניין הלגיטימי ניצבת הזכות לפרטיות שזו זכות חוקתית וחוקית כאחד (חוק יסוד כבוד האדם וחירותו וחוק הגנת הפרטיות). ביה”ד הארצי ערך איזון בין שני הערכים המתנגשים והגיע למסקנה שבמקרה זה חובת הגילוי גוברת תוך לקיחה בחשבון שהעובד יכול להשחיר נתונים שאינם רלוונטיים לשעות העבודה,  מידע הקרוי “מידע עודף” ובכך להקטין את הפגיעה בפרטיות.

לבסוף הורה בית הדין הארצי לעבודה כי יש להוציא צו המופנה לחברת הסלולר למתן נתוני תקשורת ביחס לחודשים נובמבר דצמבר 2014, 6 ימים: א – ה לשעות שבין 06:00 ל – 20:00 וכן ליום ו’ בין השעות 06:00 ל – 14:00 . הנתונים, כך נפסק, יועברו לעובד שיהיה רשאי להשחיר את “המידע העודף” לשיטתו ולהעברתו לאחר מכן לידי החברה כולל את ההשחרות.

מסקנות

השינויים הטכנולוגיים ובמיוחד מיכשור שנותנת חברה לעובדיה לצורך עבודתם עלול בהחלט להפוך לכלי בהליך משפטי כאשר יש חשד סביר להפרה בוטה של הסכם העבודה כגון שהעובד עובד במהלך שעות העבודה בעבודה נוספת ללא אישור.

לא בקלות יטה בית המשפט לאשר ניטור מחשבו של העובד או קבלת פלט מהחברה הסלולרית אודות שיחותיו או מיקום המצאו. רשות זו תנתן במקרים מיוחדים ולאחר איזון בין לגיטימיות ורלוונטיות הדרישה לטענות המעסיק אל מול הפגיעה בפרטיות העובד.

חשוב לזכור שביצוע הפעולות לעיל דורש צו שיפוטי. רצוי שהמעסיק יציין בהסכם העבודה כי הוא שומר לעצמו לבקש מידע באמצעות מכשירים אלה מקום שבו קיים חשש או חשד שהעובד מפר את הסכם ההתקשרות עם המעביד באופן שקבלת הנתונים יוכלו לאמת או להפריך טענה זו.

ראה: ע”ע 40711-04-17 פישר תעשיות פרמצבטיות בע”מ נ’ שטטר ואח’ (ניתן ב-4.3.18 פורסם בפסק דין)

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא