054-4283329

תמיד כאן לשירותך

האם ניתן למנוע מעובד שפרש להקים עסק מתחרה?

לקוח יקר,

אני שמח להציג בפניך את הגיליון השישים וחמשה של תקציר חידושי פסיקה בתחומים בהם עוסק משרדנו. בהזדמנות זו שלוחה לך ברכת שנה טובה ובריאות טובה.

נושא גיליון זה:

האם זכאית חברה לתבוע פיצויים מעובד שהקים עסק מתחרה בטענה ל”גזל לקוחות”?

חשוב לי מאוד לשמור עמך על קשר. לפיכך דלת משרדי פתוחה בפניך ואת/ה מוזמן/ת לפנות ולהתייעץ בכל עת.

אשמח לקבל הערות או שאלות בסוגיות המשפטיות הנזכרות.

קריאה מהנה ומועילה.

רקע

התובעת, חברה העוסקת בעסקי מחשוב, ביקשה מבית הדין לעבודה להורות לשני עובדיה לשעבר (הנתבעים) שלא לפנות ללקוחות החברה ולתת להם שירותים. בנוסף תבעה מהם החברה פיצוי בסך 300,000 ₪ בהסתמך על הסכמי עבודה עליהם חתמו העובדים.

הנתבעים התחייבו לשמור בסוד את ענייני החברה ולהמנע מלהתחרות בה. כמו כן התחייבו שלא לעשות שימוש במידע שהוגדר: “כל מידע הנוגע במישרין ובעקיפין לחברה לעסקיה לשיטות ייצור מחקר, פתוח שיווק ומכירות וכן פרטי מוצרים תכשירים, תהליכים מערכות חומרה , תוכנה, מחירים, פרטים על ספקים ויצרנים עמם נמצאת החברה בקשרים”.

העובדים הצהירו כי ידוע להם שהפרת התחייבות לסודיות עלולה להסב לחברה נזק כבד. בהסכם העבודה נכללה התחייבות מצד העובדים שלא לקיים קשר עסקי ו/או קשרי עבודה עם לקוחות החברה במשך שישה חודשים מיום סיום העבודה.

מה פסק ביה”ד לעבודה?

בכדי לתת תוקף להתחייבות חוזית של עובד לאי תחרות חייב המעסיק להוכיח קיומו של סוד מסחרי כגון רשימת לקוחות המהווה אינטרס לגיטימי שראוי להגנה ויש בו הצדקה להגביל את חופש העיסוק של העובד. במקרה דנן כשהנתבעים היו עובדים זוטרים יחסית שתפקידם טכני במתן שירות ללקוחות, ההתחייבות שנתנו שלא להתחרות בחברה במשך שישה חודשים אינה מגינה על אינטרס לגיטימי של החברה שיש בו הצדקה להגביל את חופש העיסוק. לא הוכחה שקיימת רשימת לקוחות היכולה להיות מוגדרת כסוד מסחריהתובעת לא הוכיחה שם מידע שנשמר בסודיות לגבי אותה רשימת לקוחות וכן לא נתנה לעובדים תמורה מיוחדת ששולמה להם כנגד הגבלת חופש עיסוקם. כל עוד העובדים לא פעלו לשדל לקוחות של החברה לעבור אליהם אזי מדובר בתחרות חופשית ולגיטימית בשוק פתוח של משק מודרני.

ביה”ד הוסיף וקבע כי התובעת ביקשה להיות חסינה מפני תחרות ללא כל אינטרס לגיטימי המצדיק הגבלת חופש העיסוק. לכן התחייבות העובד לאי תחרות חסרת תוקף משפטי ובטלה. חופש העיסוק שנקבע בחוק יסוד חופש העיסוק מ – 1992 הינו עקרון חוקתי שנועד לאפשר לעובד להקים עסק משלו במסגרת תחרות חופשית. כדי לתת תוקף להתחייבות עובד לגבי אי תחרות חייב המעסיק להוכיח סוד מסחרי. לזכות הנתבעים נפסקו הוצאות משפט בסך 15,000 ₪ .

סע”ש (חי’) 49088-11-18 טי.או.אם לשירותך בע”מ נ’ יחזקאל חלוץ ואח’ (ניתן ביום 3.2.21, פורסם בנבו)

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא