רוכש דירה בפ”ת פנה לבנק איגוד בתחילת חודש מרץ בכדי לקבל הלוואת משכנתא וקיבל אישור עקרוני לקבלת הלוואה בסכום המתקרב למיליון ₪. הרוכש יצא מסניף הבנק כשבידיו רשימה ארוכה של מסמכים ואישורים אותם נדרש להמציא (כ-20 במספר)! הרוכש פעל בחריצות ובנמרצות להשגת כל המסמכים והאישורים הנדרשים אולם אחד המסמכים שנדרשו היה אישור עו”ד הקשור בפרויקט הבניה. אולם, אותו משרד עו”ד סגר דלתותיו בשל מגפת הקורונה. הלקוח נאלץ להמתין לשובו של עו”ד למשרדו שכן הבנק לא היה מוכן להסתפק באישור חלופי מעו”ד אחר שהיה מעורב בפרויקט. משחזר הרוכש עם סיום “ריצת המרתון” לפקיד הבנק כשבידיו כל האישורים שהתבקשו, השיב לו הפקיד כי למרבה הצער חלף מועד התפוגה שננקב באישור העקרוני לתנאי המשכנתא. לכן אם הרוכש עדיין מעוניין בהלוואה (כאילו שבשלב זה הייתה לו ברירה אחרת) יהיה עליו לקבלה אולם בריבית גבוהה יותר.
כשהרוכש ערך בדיקה הסתבר לו לתדהמתו שהוא יאלץ להפרד מ – 50,000 ₪ נוספים בעקבות עליית הריבית! לרוכש לא הייתה איפוא כל ברירה לאור לוח הזמנים הקצר. היה עליו להעביר את כספי ההלוואה לקבלן שאם לא כן היה עלול להימצא במצב של הפרת הסכם הרכישה ולסכן בכך את העסקה כולה.
רק לאחר התערבות משרדנו, נאות הבנק לזמן את הרוכש לסניף ואישר לו לקבל את ההלוואה בריבית המקורית.
חשוב לדעת! רוכשים שלא עמדו בהשגת מסמכים / אישורים שדרש הבנק עד למועד שנקבע כ”פג תוקף” לאישור העקרוני בשל נסיבות שלא היו תלויות בהם והם גם לא יכלו למנוע אותן אינם צריכים לעמוד נואש. רוכש שפעל במרץ ובאחריות אינו צריך בהכרח להינזק ולהפסיד את תנאי הריבית שהובטחו לו אם הסיבה לאי עמידה מקורה בכוח עליון במהלך התקופה בו נסגרו עסקים אנשים התבקשו שלא לצאת מבתיהם ונוצרה מניעות אמיתית שלא אפשרה לרוכש לעמוד בלוח הזמנים שקבע הבנק . כל מקרה יש כמובן לבחון לגופו.
במקרים דומים מומלץ לפנות לעורכי הדין מקרקעין הבקיאים בתחום. על אף כוחם הרב של הבנקים ישנם מקרים, כפי שתואר לעיל, שניתן יהיה לעמוד על כך שהעמדת ההלוואה תהיה כפופה לריבית שהובטחה לראשונה באישור העקרוני ולא לקבל בהכנעה את דרישת הבנק לשינוי הריבית כזה ראה וקדש.