רקע
ככלל מעסיק אינו רשאי לחדור לתיבת דוא”ל פרטית של עובד במקום העבודה. בכדי לעשות כן על המעסיק לפנות לבית הדין לעבודה ולבקש צו המכונה “אנטון פילר” אשר ינתן רק בנסיבות חריגות. דרישה זו מתבססת על הצורך לאזן בין האינטרסים הלגיטימיים של המעסיק לבין הגנה על פרטיות העובד וכבודו במרחב הווירטואלי הפרטי הכולל את תיבת הדוא”ל הפרטית שלו. בכדי שבית הדין יתן הסכמה למעסיק לנטר את תיבת הדוא”ל הפרטית של העובד בעודו עובד במקום צריכים להתקיים שלושה תנאים מצטברים:
- חדירה לתכתובת דוא”ל אישית של עובד בתיבת הדוא”ל המקצועי תעשה כבררת מחדל ובנסיבות חריגות ביותר, כגון כשנדרשת הגנה על אינטרסים לגיטימיים של המעסיק.
- גם אם מתקיימות נסיבות חריגות לחדירת המעסיק לתיבת דוא”ל של העובד, האישור ינתן ובלבד שמדיניות הניטור הובאה לידיעת העובדים בהתאם לעקרונות תום הלב, השקיפות המידתיות , הסבירות והמטרה העומדת מאחרי מדיניות זו.
- האישור ינתן רק אם יתברר שמוצו לפני כן כל האפשרויות האחרות שפגיעתן בזכויות לכבוד ולפרטיות של העובד פחותה יותר.
האירוע
בביה”ד לעבודה בתל אביב הוגשה בקשה למתן צו לניטור הדוא”ל של עובד לשעבר, שעל סמך מידע ראשוני שבידיה חששה המעבידה לשעבר שהוא גזל את סודותיה או הקים עסק פרטי מתחרה בעודו מועסק על ידה. הנתבע הודה כי הקים חברה בתקופת עבודתו אצל התובעת.
כשבידיה ראיות לכאורה שמדובר בעסק מתחרה בקשה המעסיקה מבית הדין כי ינתן צו שיאפשר ניטור ועיון של הודעות הדוא”ל בתיבת הדואר המקצועית שהעמיד המעסיק לרשות העובד בתקופת עבודתו למטרת עבודתו. הכוונה לעיין אך ורק במיילים העוסקים בעבודות פרטיות שביצע העובד במהלך עבודתו.
החלטה
בית הדין ציין כי במקרה שלפניו מדובר בתפקיד בכיר שמלא העובד שדרש מידה גבוהה של אמון אישי. מכאן הציפיה כי חובת הזהירות מצד העובד תהיה רבה. הנזק שעובד בכיר יכול לעשות למעסיקתו במקרה זה הוא גדול בהרבה מנזק שיכול לגרום עובד זוטר שנחשף לסודות העסקיים של מעסיקתו.
בית הדין אישר ניטור תיבת הדוא”ל של הנתבע בהתאם למילות חיפוש מוגדרות הרלוונטיות לעסק המתחרה שהקים העובד לשעבר. כמו כן נדרשה התובעת למנות מומחה מחשבים אשר אינו עובד בחברה לביצוע הניטור בנוכחות בא כוחה.