054-4283329

תמיד כאן לשירותך

לא תמיד ולא בהכרח יחסי עובד מעביד

רקע

התובעת אזרחית מנפאל שקיבלה אשרת עבודה בישראל למשך שלוש שנים ואח”כ הגישה לבית הדין לעבודה בת”א תביעה לתשלום שכר עבודה פיצויי פיטורים דמי הבראה ופידיון ימי חופשה הפרשות לפנסיה ותשלום עבור שעות נוספות. התביעה התייחסה ל-3.5 שנות עבודה בסכום כולל של מעל 200 אלף ₪.

הנתבע בשנות החמישים לחייו  קטוע רגל הסובל מבעיות רפואיות, הוכר כנכה ומקבל קצבת ביטוח לאומי. הנתבע מתגורר בדירה שהיא למעשה מחסן הצמוד לבית הוריו, חדר אחד ששטחו כ – 12 מ”ר ללא מטבח נפרד.

הנתבע הכחיש שהתקיימו יחסי עובד מעביד בינו לתובעת וטען כי היחסים ביניהם היו אישיים על רקע רומנטי. הנתבע הוסיף וטען שהוא עצמאי לחלוטין ואינו נזקק למטפלת ואילו התובעת התגוררה עימו מרצונה ואף עבדה אותה עת במקומות עבודה שונים. התביעה הוגשה לטענתו בשל הקשר האינטימי שנפסק ולאחר שסרב לסייע לתובעת להשיג אשרת כניסה לישראל עבור בנה. התובעת הכחישה כל קשר אישי עם הנתבע.

מה פסק ביה”ד?

לאחר שמיעת הראיות הגיע בית הדין למסקנה שבגרסת התובעת התגלו סתירות רבות ובמיוחד לא ניתן היה לקבל הסבר הגיוני מדוע נשארה לעבוד אצל הנתבע במשך 3.5 שנים על אף שלא קיבלה שכר עבודה. התובעת לא הציגה ראיות כלשהן לגרסתה בעוד שהנתבע הביא שני עדים (אם כי אחת מהן היא אחותו). נטל הראיה על קיום יחסי עובד מעביד, כך פסק ביה”ד, מונח על כתפי התובעת שלא הביאה כל ראיה או עדות לחיזוק גרסתה. לבסוף פסק ביה”ד שגרסת התובעת נדחית והעדיף את גרסת הנתבע.

מסקנות

ביה”ד נתקל במקרה החריג ובו שתי גרסאות הפוכות ונוגדות זו את זו.

יש לזכור כי נטל ההוכחה מונח על כתפי התובע.

מי שמחליט להגיש תביעה לבית המשפט צריך לבחון (כמובן בסיוע עורך דין המתמחה בתחום), האם יש בידיו די ראיות להוכחת טענותיו. על מי שמתכנן להגיש תביעה להכין את ראיותיו לרבות עדים שיוכלו לתמוך בגרסתו באופן משכנע יותר מהראיות שיציג קרוב לוודאי הצד השני.

אנו נתקלים לעיתים במקרים בהם אין בידי הצדדים או בידי מי מהם ראיות לגרסתם ותביעתם נדחית ולו רק בשל כך.

ראה: סע”ש 61762-10-15 Muna Devi Chauhan נ’ משה דני (פורסם בנבו ב-25.7.18)

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא