054-4283329

תמיד כאן לשירותך

לראשונה פסק ביה”ד הארצי לעבודה כי בין משרד תיווך למתווכים עצמאיים מתקיימים יחסי עובד מעסיק

למתווכים ויועצי הנדל”ן שלום,

אני שמח להציג בפניכם את הגיליון השישים ושבעה של תקציר חידושי פסיקה ומאמרים בתיווך מקרקעין , אחד התחומים המרכזיים בהם עוסק משרדנו.

נושא גיליון זה:

ביה”ד הארצי לעבודה הפך את פסק דינו של ביה”ד האזורי לעבודה בת”א וקבע כי בין מתווך פרילנסר למשרד תיווך מתקיימים יחסי עובד מעסיק.

חשוב לי מאוד לשמור על קשר לפיכך, דלת משרדי פתוחה בפניך ואני מזמין אותך להתייעץ עימי בכל עת.

אשמח לקבל הערות או שאלות בסוגיות המשפטיות הנזכרות.

קריאה מהנה ומועילה.

ב- 4.4.24 הפך ביה”ד הארצי לעבודה פסק דין שניתן בביה”ד האזורי לעבודה בת”א וקבע  כי בין מתווך פרילנסר למשרד תיווך מתקיימים יחסי עובד מעסיק. המערער, רותם וינר, התקשר בהסכם עם חב’ הום פלוס בע”מ העוסקת  בתיווך נדל”ן. בהסכם הוגדר המתווך כקבלן עצמאי ונקבע כי התמורה שיקבל תעמוד על 60% (כולל מע”מ) מהעמלות שתתקבלנה כתוצאה מעבודתו. בגין כל תשלום ימציא המתווך חשבונית מס.

עוד נקבע כי אם יתברר בערכאה שיפוטית שהוא זכאי לזכויות של עובד יחושבו תנאיו לפי שכ”ט מינימום בצרוף תנאים נוספים שפורטו בהסכם .

לאורך תקופת העסקתו בת 16 חודשים שולמה לו עמלה חד פעמית בסך 10,000 ₪ בצרוף מע”מ כנגד חשבונית מס. בתביעה שהגיש לביה”ד האזורי לעבודה המתווך טען כי התקיימו יחסי עובד מעסיק בינו לחברה ותבע תשלום שכר מינימום בגין תקופת ההתקשרות (אגב, לפי היקף של משרה מלאה). חברת התיווך התכחשה לקיומם של יחסי עובד מעסיק ואף הגישה תביעה נגדית בה נדרש המתווך להחזיר את הסכום שקיבל ברכישת נכס עבור הוריו , פיצוי בגין לשון הרע  ולהשתתף בהוצאות המשרד בהתאם להוראות הסכם ההתקשרות.

ביה”ד הארצי לעבודה סבר אחרת מביה”ד האזורי ופסק כי התקיימו  בין חב’ התיווך למתווך הפרילנסר יחסי עובד מעסיק.

ביה”ד הארצי לעבודה בחן על פי המבחנים שנקבעו בפסיקה את מערכת היחסים בין המתווך לחברת התיווך הן בפן החיובי והן בפן השלילי של “מבחן ההשתלבות” והגיע כאמור למסקנה שהתקיימו ביניהם יחסי עובד מעסיק.

במסגרת מבחני המשנה של “הפן החיובי” נקבע כי תפקידו של המתווך הוא תפקיד ליבה במסגרת עיסוקה של החברה. המתווך ביצע עבודתו בין מהשטח ובין אם מעמדת העבודה שיוחדה לו במשרד החברה, ביצע עבודתו באופן אישי כחלק מהמערך הארגוני של החברה. שמו צויין כסוכן מטעם החברה באתר האינטרנט שלה. במסגרת הסכם ההתקשרות בין הצדדים צויין כי המתווך יהא אמון על הטיפול בלקוחות החברה ויבצע את הפעולות הכרוכות באיתור נכסים לרבות תיאום פגישות וכל הנדרש לשם הצגת הנכסים ללקוחות. המתווך חוייב לעדכן את מנהלו הישיר באופן שוטף ולפעול על פי הנחיותיו. המתווך נדרש למלא טפסים ודו”חות בהתאם להנחיות החברה ולבצע כל פעולה הקשורה לביצוע התפקיד כפי שהחברה תורה לו לבצע מעת לעת. המתווך הוזמן להשתתף בישיבות צוות קבועות. ביה”ד הארצי השתכנע שגם “מבחן הפיקוח” התקיים בנסיבות  העניין.

באשר “לפן השלילי” של “מבחן ההשתלבות” נקבע כי מבחני המשנה שלו מתקיימים אף הם. למתווך לא היה עסק עצמאי והוא לא ביצע עבודתו עבור לקוחות עצמאיים שלו אלא עבור לקוחות החברה.

לבסוף ביה”ד הארצי לעבודה הורה שהתיק יוחזר לביה”ד האזורי לצורך ברור זכויותיו הכספיות של המתווך והדיון בתביעה שכנגד.

למיטב ידיעתנו זו הפעם הראשונה שביה”ד הארצי לעבודה קובע כי בין מתווך פרילנסר למשרד תיווך מתקיימים יחסי עובד מעסיק. לקביעה זו תהייה מן הסתם השפעה רבה הן על משרדי התיווך והן על המתווכים הפרילנסרים שכן מרבית המתווכים העצמאיים הפועלים במסגרת משרדי תיווך עבדו ועובדים באופן דומה למקרה שנדון בביה”ד הארצי לעבודה.

חג חירות שמח

ע”ע 40817-09-23 רותם וינר נ’ הום פלוס בע”מ , עומרי רביב ורונן לוי (ניתן ביום 4.4.24 טרם פורסם).

אני עומד לרשותך ואשמח לסייע בכל עת ובכל שאלה או סוגיה משפטית.

בברכה,

עו”ד ד”ר אריק אריאל

03-5628267

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא