קונה א’ רכש זכויות בחנות מהמוכר שנפטר. הזכויות בחכירה בחנות נרשמו בחברה משכנת ע”ש המוכר בסוף 2008 נרשם המוכר כבעל הזכויות. לאחר פטירת המוכר עברו הזכויות מכח צו ירושה לרעייתו והיא מכרה בנוב’ 2016 את הזכויות לקונה ב. כשהתברר לקונה א’ שהזכויות בחנות נרשמו ע”ש קונה ב’ (לאחר שקונה ב’ ביקש לפנות את השוכרת בחנות ואז התברר כי החנות נמכרה בעבר לקונה א’) פנה לבית המשפט וביקש את ביטול רישום הזכויות ע”ש קונה ב’ ורישומן כדין ע”ש קונה א’.
מה פסק בית המשפט?
ביהמ”ש המחוזי בירושלים הגדיר מצב זה “כתאונה משפטית”. לכאורה קונה ב’ רכש כדין את הזכויות בחנות שכן הוא רכש אותן בתום לב בהסתמך על הרישום בחברה המשכנת ואף שילם את התמורה. יתרה מכך, קונה א’ יכל במשך מספר שנים לרשום את זכויותינו לאחר שאלה נרשמו ע”ש המוכר בסוף 2008. אולם על אף רשלנותו של קונה א’ התברר שבחנות התנהל עסק פעיל עליו ידע קונה ב’ אולם הוא לא בדק ואף לא ביקר בנכס בסופו של יום העדיף ביהמ”ש את זכותו של קונה ב’.
מסקנות
חשוב מאוד שרוכש דירה יקפיד בראש ובראשונה לרשום הערת אזהרה מכח רכישת הנכס ואם הנכס לא רשום בטאבו לבצע רישום בחברה המשכנת אי רישום כאשר הדבר התאפשר עלול במצבים מסויימים מרע את מצבו של קונה א’. קונה ב’ חייב להראות כי ערך בדיקות בנכס