רקע
בני זוג להם ילדים הלכו לעולמם והותירו צוואה בה הורישו דירה, ספרי קודש וכספים השייכים להם למוסדות תורניים.
בצוואה צויין עוד כי “… כל אחד מיורשינו החוקיים אשר לא ציווינו להם כל חלק שהוא ברכושנו הנ”ל יקבלו 1 שקל”.
מספר שנים לאחר עריכת הצוואה רכשו המורישים דירה שלא נזכרה בצוואה (להלן: “הדירה”). נשאלה השאלה האם הדירה שלא נזכרה בצוואה עוברת לילדי המורישים או למוסדות התורניים להם הורישו היורשים בצוואתם נכסים ספציפיים?
סיפור המעשה
בית המשפט לענייני משפחה בחיפה, הבהיר לאחרונה כי עליו לפרש את הצוואה בזהירות רבה בכדי שלא לפגוע ברצון המצווה שכן רצון המנוח הינו עקרון על החולש על פירוש הצוואה.
בית המשפט שאל את עצמו שתי שאלות:
האחת, האם הוראות הצוואה מתייחסות גם לנכס עתידי שלא נכלל במפורש בצוואה ?
השניה, האם ההוראה שבצוואה לפיה היורשים החוקיים (ילדי המורישים) יקבלו שקל כל אחד, מנשלת אותם מלרשת את הדירה ?
בית המשפט למד מעדות עורך הדין שערך את הצוואה כי הסעיף שמותיר שקל לכל אחד מהיורשים החוקיים נכלל בצוואה כסעיף סטנדרטי ולא נרשם כהוראה מפורשת לבקשת המנוחים.
מנוסח הסעיף המורה על העברת ספרים וכספים למוסדות דת למד בית המשפט כי המורישים לא התכוונו להדיר את יורשיהם החוקיים מכל רכושם. בית המשפט הסתמך על פסיקת בית המשפט העליון לפיהכאשר מוריש מתכוון להדיר יורש חוקי מהירושה חייבת להיות בצוואה הוראה מפורשת. הצוואה במקרה דנן לא מלמדת על כוונת המנוחים להדיר את יורשיהם על פי דין ואין אזכור מפורש של שמותיהם ואף לא התייחסות ליחסים בין המנוחים לילדיהם. לעומת זאת הרכוש אותו התכוונו להעביר למוסדות דת צויין במפורש.
בית המשפט הסיק מהאמור לעיל שהמורישים לא התכוונו להעביר למוסדות הדת את הדירה שנרכשה שמונה שנים לאחר עריכת הצוואה. הפתרון באשר לדירה מצוי איפוא “מחוץ לצוואה“. במילים אחרות, על הדירה יחולו כללי הירושה על פי דין בדומה למקרה בו המוריש אינו מותיר צוואה. לכן, כך נפסק, הדירה תעבור בירושה לילדי המנוחים.
חשוב לזכור!
מפסק הדין ניתן ללמוד כדלקמן:
- אם רצון המוריש להדיר מכלל היורשים על פי דין יורש מסויים עליו לעשות זאת באופן ברור תוך ציון שמו של אותו אדם וככל שהחלטת המוריש נסמכת על מערכת יחסים רעועה או בעתית עם אותו יורש , חשוב לציין זאת באופן מפורש בצוואה.
- מוריש המבקש לכלול בצוואה נכסים שאפשר ויהיו בבעלותו בעתיד, יציין זאת באופן מפורש. לדוגמה “הוראות צוואה זו יחולו על רכושי כמפורט בצוואה וכן על כל רכוש שיהיה בבעלותי לאחר מועד עריכת צוואה זו”.
ת”ע (חי’) 44637-03-16 י’ה’ (המנוח), י, ק נ’ האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון ואח’
ניתן ב – 9.11.16 ,פורסם בפסק דין
אין לראות באמור לעיל כיעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.
כל הזכויות שמורות למשרד עוה”ד ד”ר אריק אריאל