תמיד כאן לשירותך

נושה שחרר חלק מהערבים לחוב כלפיו האם הערבים הנוספים פטורים מערבותם?

על פי דיני החוזים כשמספר אנשים חבים חיוב אחד, הרי שבינם לבין עצמם הם נושאים בחוב בחלקים שווים. האם במקרה שנושה פוטר לדוגמה שניים מתוך שלושת הערבים שחתמו על ערבות ממילוי התחייבויות החייב כלפיו, רשאי הערב השלישי שלא קיבל פטור להשתחרר מערבותו?

הוראות סעיף 6(ב) לחוק הערבות קובעות שכאשר נושה גורם לפקיעת ערובה שקיבל לפרעון החוב ונגרם על ידי כך נזק לערב, מופטר הערב בגובה סכום הנזק.

האם הערב השלישי יוכל עתה לטעון כי במעשהו הנושה הסב לו נזק כיוון שהוא, הערב שלא הופטר, אינו יכול לממש את זכותו לחזור ולתבוע משני הערבים שהופטרו להשתתף עמו בחלק יחסי מהחוב?

מה פסק בית המשפט העליון בנושא שחרור מערבות?

לאחרונה פסק ביהמ”ש העליון שכאשר נושה פוטר חלק מהערבים מערבותם, הערב שלא קיבל פטור חשוף עתה בשל מעשהו של הנושה לסיכון גבוה מזה שנטל על עצמו כשחתם על כתב הערבות. במילים אחרות: הנושה אומנם רשאי לפטור חלק מהערבים מערבותם אולם כשהערב השלישי חתם על כתב ערבות הוא הסתמך על כך שיש עוד שני ערבים שערבו לחוב יחד עימו כל אחד מהערבים ערב לשליש מיתרת החוב.

פטור זה יכול להתממש אך ורק אם הערב השלישי לא ויתר מראש על הגנה זו בכתב הערבות עליו חתם.

מסקנות

כאשר הנכם מתבקשים לחתום על כתב ערבות יחד עם ערבים נוספים  חשוב מאוד שתעמדו על כך שערבותכם תהיה רק לחלק היחסי של החוב (שיתחלק בין כל הערבים בחלקים שווים) במילים אחרות , שלא תופיע בכתב הערבות לדוגמה הוראה לפיה:

ערבותכם הינה יחד ולחוד והנושה רשאי לגבות את חובו באופן מלא מכל אחד מהערבים ו/או לפטור כל אחד מהם בהתאם לשיקול דעתו ללא כל זיקה לשאר הערבים.

 “ערב מוגן” על פי חוק הערבות הינו ערב שהסכום הנקוב בערבותו אינו עולה על 89,311 ₪ או כשסכום ערבותו אינו עולה על 744,263 ₪ כשהתשלום נועד לרכישת דירה למגורי החייב ילדיו הבגירים או הוריו. ערב מוגן ערב בכל מקרה רק לחלקו היחסי ביחס לערבים האחרים. הגנה זו בחוק ל”ערב המוגן” לא ניתנת להסרה או לויתור.

אני עומד לרשותך ואשמח לסייע בכל עת ובכל שאלה או סוגיה משפטית

ראה: ע”א 3496-16 כהן נ’ עו”ד בכר ואח’ (ניתן ב- 7.8.19, פורסם בנבו)

אין לראות באמור לעיל כיעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.

כל הזכויות שמורות למשרד עוה”ד ד”ר אריק אריאל.

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

שותפויות

האם לפעול במסגרת שותפות? האם לרשום אותה ברשם השותפויות? אלו רק חלק מהשאלות לדוגמה המצריכות ברור מוקדם ותחקור יסודי: מה מטרת השותפות? האם שותפות הינה

קרא עוד »