054-4283329

תמיד כאן לשירותך

על קורונה, קורוניישן וסיכול האם ההגבלות במשק הנם “כח עליון” המאפשר להשתחרר מהסכמים??

מהו סיכול?

סיכול מוגדר בסעיף 18 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל”א – 1970 (להלן: “חוק החוזים תרופות”) כמצב בו צד (או שני צדדים) לחוזה אינו יכול למלא או להמשיך ולמלא את התחייבויותיו החוזיות בשל שלושה מבחנים מצטברים: שלא ניתן היה לצפות אותה, היא אינה בשליטתו ואין ביכולתו למנוע את אותה.

בשפת היום יום אנו נוהגים לקרוא לסיכול או מניעות: אירוע “כח עליון”.

אחת מאפשרויות הסיכול הינה “סיכול המטרה” כלומר אין אפשרות לממש יותר את המטרה המוסכמת שהייתה משותפת לשני הצדדים ומכאן שאין עוד תועלת בחוזה.

סיכול מטרה מכונה, שימו לב! “Coronation Cases

לא… לא בגלל הקורונה! מקורו של השם “משפטי ההכתרה” בפסק דין בריטי העוסק במקרה בו הושכרה דירה בלונדון במטרה לצפות ממנה בתהלוכת ההכתרה של המלך אדוארד השביעי. משבוטלה התהלוכה מפאת ניתוח שהיה על המלך לעבור, סרב השוכר לשלם את דמי השכירות. בית המשפט הבריטי הצדיק את הסרוב. ביטול התהלוכה (מטרת החוזה) לא הפך את חוזה השכירות לבלתי ניתן לביצוע אולם הוא שלל את התועלת שהחוזה נועד להעניק. (אגב תנוח דעתכם, המלך החלים והוא הוכתר כדת וכדין בווסטמינסטר לונדון ב-9 אוג’ 1902.

בעבר נטתה המגמה בפסיקה לצמצם את אפשרות קיומם של מקרים המסכלים ביצוע חוזים. בעקבות מלחמת יום הכיפורים טען ס. נשיא ביהמ”ש העליון (כתוארו אז) השופט לנדוי כי בענייני מלחמה ושלום הבלתי צפוי הוא לעולם בגדר הצפוי בישראל.

ברבות השנים מגמה זו השתנתה הגישה לסיכול התגמשה.

האם ומתי ניתן לטעון למניעות בקיום חיוב חוזי:

  1. ככל שהמניעות לבצע התחייבות אישית (ולא אפשרות ליתן את השירות באמצעות אחר) מקורה במחלה או בבידוד: החשמלאי אינו יכול לבצע עבודות חשמל בבית הלקוח במועד בו התחייב שכן הוא שהה בבידוד. על נותן השירות במקרה זה להודיע לצד השני על סיכול ואילו מקבל השירות אם לא ירצה או יוכל להמתין, יהיה רשאי לבטל את החוזה.
  2. משכיר דירת מגורים אינו נושא באחריות במקרה של חוסר יכולת השוכר לשלם דמי שכירות כיוון שנותר חסר אמצעים. במקרה זה לא נמנעה מהשוכר האפשרות לעשות שימוש במושכר ולכן אין כאן סיכול של חוזה השכירות אלא מצב כלכלי בעייתי של השוכר מכאן שהשוכר נושא במקרה זה בסיכון לאי יכולת התשלום
  3. מי שרכש לדוגמה דירה ואינו יכול בשל פיטוריו או בשל יציאה לחל”ת להמשיך בתשלומים שהתחייב במסגרת חוזה מכר צריך לנסות ולהגיע עם בעל הנכס להסדר זמני לדחיית תשלומים ככל שהדבר ניתן. במקרה זה הסיכון רובץ על כתפי הרוכש.
  4. כאשר נסגרים קניונים ושווקים על פי צוי הרשויות ובמצב בו אין מניעות פיזית בגישה לנכס לדוגמה חנות המוכרת פרחים ברחוב מסחרי אולם הצו מונע את פתיחת החנות או את הפעלתה נראה כי ישנו סיכול מטרה. לדעתנו בעלי החנויות אינם חייבים במקרים אלה להמשיך ולשלם דמי שכירות שני הצדדים כיוונו לכך שבחנות יתנהל מסחר ועתה לא ניתן לעשות כן. בישראל טרם הותקנו תקנות וצווים המאפשרים דחיה זמנית בביצוע כללי של חיובים חוזיים. לדעתנו על הממשלה לקבוע בתקנות המתאימות פטור זמני במגוון רחב של התחייבויות חוזיות ובוודאי ככל שיוטל סגר מלא. כך נהגה ממשלת ישראל במהלך מלחמת יום הכיפורים בשל הגיוס המאסיבי למילואים.  

קורונה , קורונישן כח עליון? העיקר הבריאות.

אין באמור לעיל כדי לשמש ייעוץ משפטי אלא הבעת דעה של הכותב.

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

ליטיגציה מסחרית

כאשר לקוח שלנו נתקל בקושי הנפוץ ביותר, הלקוח שלו אינו משלם לו עבור הסחורה שסיפק, אין לעיתים מנוס מלפנות לבית המשפט. ייצוג משפטי בביהמ”ש (ליטיגציה

קרא עוד »