רקע
“מחזיק “ הינו אדם המחזיק למעשה בנכס כבעלים או כשוכר או באופן אחר למעט אדם הגר בבית מלון.
התובע טען כי פינה את הנכס ולכן אין מוטלת עליו עוד החובה לשלם ארנונה כפי שדרשה ממנו עיריית ת”א. התובע טען כי שכר את הנכס לשנה אולם נאלץ לעזוב כבר כעבור מספר חודשים בהסכמת בעלי הנכס. הוא לא מסר כל הודעה לרשות המקומית ועל פי רישומיה הוא המשיך להחזיק בנכס עד שהשוכר החדש מסר הודעה שהוא המחזיק החדש בנכס. העותר חוייב בלמעלה מ – 105 אלף ₪ עבור 10 חודשים נוספים מאז שפינה כדבריו את הנכס בפועל.
מה פסק ביהמ”ש?
על השוכר או מחזיק העוזב את הנכס ומבקש לפטור עצמו מחיובי ארנונה למסור הודעה בכתב לרשות המקומית בדבר חילופי הבעלות או החזקה ומעת שעשה כן אין הוא חייב עוד בארנונה. זו דרישת החוק.
כל עוד לא נשלחה ההודעה כאמור לעיל ימשיך אותו אדם לשלם ארנונה עד למתן ההודעה.
כוונת המחוקק הייתה להקל על הרשויות המקומיות לגבות את חיובי הארנונה. לכן מקנה סעיף 325 לפקודת העיריות סמכות לרשויות להמשיך ולחייב שוכר נכס עד שתתקבל ממנו הודעה בכתב כי חדל מלהחזיק בנכס ולהציג תיעוד על כך. ישנם מקרים חריגים שבהם מוכח שהעירייה התרשלה שכן הייתה לה ידיעה בפועל שהשוכר המשלם כבר אינו מחזיק בנכס או בלשון ביהמ”ש קיימת הצטברות נסיבות שיש בהן כדי ליצור מצב קיצוני המטיל על הרשות חובה אקטיבית לבדוק מי מחזיק בנכס בפועל. במקרים קיצוניים אלו לא תוכל הרשות להמשיך ולשבת בחיבוק ידיים ולהוציא חיובי ארנונה עד קץ הימים לדוגמה הצטברות חוב בסדר גודל של מאות אלפי ₪ כשמדובר בנכס עסקי.
במקרה דנן לא ניתן להצביע על “עצימת עיניים” מצד הרשות המקומית. במקרים בהם מתברר כי השוכר שילם עבור תקופה בה ישב בנכס אדם אחר, עליו להסדיר את תשלום החוב במישור שבינו לבין מי שהחזיק בנכס בפועל. אין זה מתפקידה של הרשות המקומית לפעול להחזרת הארנונה ששילם שוכר א’ ביתר כשמתברר שבאותה תקופה ישב במקום שוכר ב’ כל עוד לא מסר שוכר א’ הודעה בכתב על סיום תקופת השכירות.
מסקנות
- על שוכר שסיים את שכירות הנכס (בין אם דירה ובאין אם נכס מסחרי) למסור הודעה בכתב על חילופי המחזיקים למח’ הארנונה ברשות המקומית ולהותיר בידיו אישור כי המסמך נמסר בין אם ביצע מסירה אישית ובין אם בדואר רשום.
- לרשות המקומית סמכות להמשיך ולחייב את השוכר בתשלומי ארנונה כל עוד לא מסר השוכר הודעה כאמור לעיל.
- אם יתברר כי אדם שילם ארנונה עבור תקופה בה הוא לא החזיק בפועל את הנכס ויש אדם אחר שהחזיק בנכס באותה תקופה, על מי ששילם ארנונה לתבוע את המחזיק בפועל הנכון על מנת שישיב לו את הסכום ששולם על ידו ביתר.
עת”מ (ת”א) מאסטוול טלהון נ’ עיריית ת”א יפו (ניתן ביום 26.1.20, פורסם בנבו)