תמיד כאן לשירותך

בוצעה עסקת מכר ובוטלה מדוע חוייב המתווך בניגוד לדין המקובל להחזיר את דמי תיווך?

רקע

עסקת המכר בוטלה משהוכח שהמוכר לא עמד בחובת הגילוי כלפי התובע – הקונה כשהסתיר ממנו כי חלק מהדירה נבנה ללא היתר.  נתבע 2, המתווך קיבל בלעדיות מצד המוכר לטפל במכירת הדירה. כשהגיש הקונה בקשה לקבלת משכנתא  היא  נדחתה בשל חריגות הבניה בדירה. הקונה ביטל את הסכם המכר והגיש תביעה הן כנגד המוכר והן כנגד המתווך.

מה פסק ביהמ”ש?

על אף שנכתב בחוזה המכר כי הוא נמכר “AS IS” עדיין גוברת חובת המוכר לא להסתיר מהקונה פגמים נסתרים ואי התאמה מהותית הידועים לו.  ביהמ”ש קבע כי המוכר ידע על הפגמים ועל הבניה ללא היתר והסתיר זאת מהקונה. לכן זכאי התובע לקבל את התמורה ששילם בחזרה.

המתווך, כך התברר,  קיבל מהתובע שני סכומים אחד בסך 10,000 ₪ חלקו של התובע בדמי התיווך ו – 20,000 ₪ לכאורה בגין חלקו של המוכר בדמי התיווך. (המוכר התכחש לכך שזה היה יעודו של סכום זה) ביהמ”ש פסק כי על המתווך להחזיר לתובע את שני הסכומים שקיבל “כדמי תיווך” מהטעמים המצטברים הבאים:

  1. המתווך לא החתים את התובע על הסכם למתן שירותי תיווך.
  2. המתווך העביר טופס זכרון דברים לקונה ואף רשם עליו תוספת בכתב ידו ובכך הפר חובתו שלא לבצע פעולה משפטית.
  3. המתווך קיבל מהקונה עותק זכרון דברים חתום ובו הסכום שהיה שונה מהסכום שנרשם בחוזה. התברר כי המתווך כלל לא העביר את זכ”ד למוכר.
  4. בין המתווך למוכר סוכם כי המתווך יקבל כדמי תיווך כל סכום מעל 300,000 ₪ שישלם הקונה מכאן שפעל בניגוד לדין שכן למתווך היה עניין אישי במכירת הנכס. בכך הוא הפר את חובת הנאמנות שלו כלפי הקונה.

מהטעמים לעיל נפסק שעל המתווך להחזיר כל סכום שקיבל כדמי תיווך.

מסקנה

המתווך חוייב להחזיר את דמי התיווך לקונה כיוון שחרג מחובותיו ולא מהטעם שבוטלה העסקה. ההלכה בעניין זכות המתווך לדמי תיווך אם בוטלה העסקה נותרה כשהייתה למעט במקרים חריגים (כגון  שהמתווך ידע על הפגם והסתיר מידע זה מהקונה). המתווך זכאי לדמי התיווך ככל שביטול העסקה לא נבע מטעם שקשור בו והוא לא פעל בניגוד לחובותיו על פי הדין (כגון שנחתם חוזה בלתי חוקי והמתווך ידע על כך).

מקרה נוסף השולל מהמתווך דמי תיווך על אף שנחתם הסכם מכר כאשר מתברר בדיעבד שחוזה המכר חסר תוקף (כגון: נחתם באמצעות יפוי כח  לא תקף או ללא אישור ביהמ”ש על אף שנדרש היה להשיג אישור זה).

ת”א (חי’) 27984-03-18 יחזקאל כץ נ’ מיכאל מעוז (ניתן ב- 6.2.20 ,פורסם בנבו).

ד”ר אריק אריאל, עו”ד דיני תיווך מקרקעין (הוצאת בורסי, 2018 ) פרק אחד עשר.

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

ניסיון לא הוגן שכשל עת שהלקוח – רוכש ביקש “להשתחרר” מהזמנת שירותי תיווך בעיקר מהטעמים הבאים: המתווך לא ציין בהזמנה שהנכס מצוי בכינוס נכסים. כיוון שהמוכר הינו כונס נכסים אין למתווך אפשרות לנהל מו”מ ולכן לא מגיעים לו דמי תיווך.

רקע בית המשפט התייחס בתביעה זו לשאלות הבאות: האם רכישת הנכס בידי הורי הנתבע הינה עסקה נפרדת שאינה קשורה בנתבע שהתעניין לטענתו בנכס לעצמו? האם

קרא עוד »
דמי תיווך

לא גורם פעיל… לא גורם יעיל

רקע בינואר 2010 נערכה פגישה בין המתווך לנתבעת, חב’ קדישא – רחובות,  המתווך החתים את הנתבעת על טופס הזמנת שירותי תיווך. ביולי 2014 רכשה הנתבעת מהמוכרת את המקרקעין.

קרא עוד »

זכות המעביד לקבל דו”ח איכון לטלפון הנייד של העובד בעקבות טענה כי העובד ניצל את שעות העבודה והרכב שקיבל לעבודה נוספת במהלך השעות בהן היה אמור לעבוד אצלה

רקע עובד הגיש כנגד החברה בה עבד תביעה לתשלום בגין עבודה בשעות נוספות , פיצויי פיטורים אי תשלום עבור הודעה מוקדמת ועוד. העובד עבד במחלקת

קרא עוד »