תמיד כאן לשירותך

האם יכול עצמאי להחשב כשכיר ולזכות בזכויות?

רקע

במקרים רבים נדרש אדם להתקשר עם מקום העבודה כעצמאי ולא כשכיר ובין הצדדים נערך בד”כ חוזה בכתב הקובע במפורש כי בין הצדדים לא חלים ולא יחולו יחסי עובד מעביד. מתברר שלמרות החוזה, “העצמאי” זכאי, לעיתים, לתבוע ולקבל תשלום עבור זכויות סוציאליות כשל “עובד שכיר” (פיצוי פיטורים, הודעה מוקדמת ועוד).

לאחרונה חזר בית הדין לעבודה והבהיר כי התשובה לשאלה האם אדם הינו “שכיר” או “עצמאי” אינה נקבעת בין הצדדים. בית הדין הוא שבוחן בכל מקרה ומקרה את מאפייני ההתקשרות בפועל ומכריע בשאלה זו.

מתי יכול “עצמאי” להחשב “כשכיר”?

בית הדין בוחן האם העצמאי השתלב בעסק בדומה לעובדים שכירים אחרים. האם היה כפוף במהלך מתן השירות לפיקוח מנהלי ומקצועי של המעסיק? האם עשה שימוש בכרטיס ביקור של העסק, במכשור, כלים וציוד השייכים למעסיק (כגון : מכונות, מכשור, חומרי גלם, חדרי עבודה, מזכירות, שירותי משרד, ניירת, מקום חנייה)? האם נדרש העצמאי לעבור הכשרות מקצועיות והאם היה משולב כחלק בלתי נפרד מהמערך הארגוני של המעסיק?
ככל שהתשובה למרבית השאלות חיובית, גדל הסיכוי כי העצמאי יוכר כשכיר. בית הדין בוחן בנוסף האם היה לעצמאי אותה עת עסק משלו שסיפק שירותים לגורמים נוספים? אם כן, האם המעסיק שימש מקום העבודה העיקרי והמשמעותי ביותר עבורו למרות שהיו לו הכנסות גם ממקורות אחרים? במקרה שכך הדבר, עדיין יכול “העצמאי” להחשב “כשכיר”.

בנוסף בית הדין בוחן האם המעסיק כפה על נותן השירות להתקשר עמו “כעצמאי” על אף שנותן השירות ביקש להיות שכיר. אם הייתה דרישה אולטימטיבית כזו מצד המעסיק, גדל הסיכוי שהעצמאי יוכר כשכיר.

חשוב לשים לב! גם כאשר העצמאי הנפיק חשבוניות מס כנגד תשלומים ששילם לו המעסיק, נרשם ברשויות המס כעצמאי וחתם על הסכם בו צוין כי לא יחולו בינו למעסיק יחסי עובד מעביד, עדיין קיימת אפשרות שבית הדין יקבע כי “העצמאי” פעל למעשה כעובד שכיר.

היה ויקבע בית הדין לאור מכלול המבחנים לעיל שהתקיימו בפועל יחסי עובד מעביד בין הצדדים, הוא יורה על תשלום מלא או חלקי בגין הזכויות הסוציאליות. “עצמאי” שהפך עתה “לעובד”, יוכל לקבל פיצויי פיטורים, דמי הודעה מוקדמת, הפרשות לפנסיה, דמי הבראה, תמורת חופשה ועוד.

חשוב לזכור!

במקרה בו חתם עובד על הסכם התקשרות בו צוין כי הוא עצמאי וכי לא יחולו על הצדדים יחסי עובד מעביד, עדיין יכול בית הדין לעבודה לקבוע, שהתקיימו ביניהם יחסי עובד מעביד ו”העצמאי” יהפוך ל”עובד” שיהיה זכאי לזכויותיו הסוציאליות.

המבחנים, באמצעותם בוחן בית הדין לעבודה את מערכת היחסים שהתקיימה בפועל בין הצדדים ומכאן אלו זכויות מגיעות “לעצמאי” אם יוכר “כעובד שכיר”, מורכבים. חשוב איפוא להתייעץ בטרם נקיטה בהליך משפטי עם עורך דין הבקיא היטב בסוגיה זו בדיני עבודה.

ראה: סע”ש (ת”א) 54369-01-15 מור בכור נ’ דניאלה מלאך (ניתן ביום ,13.12.16, פורסם באתר נבו).

וכן: סע (ת”א) 3884-03-15 יעקב קן דרור נ’ גדעון פרץ (ניתן ביום 27.12.16, פורסם בנבו).

אין לראות באמור לעיל כיעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי.

כל הזכויות שמורות למשרד עוה”ד ד”ר אריק אריאל

אני עומד לרשותך ואשמח לסייע בכל עת  ובכל שאלה או סוגיה משפטית.

בברכה,

עו”ד ד”ר אריק אריאל

072-3974396

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא