התובע ביצע עבודות ניקיון ותחזוקה במשך 28 שנים עבור דיירי הבית המשותף ובו 15 קומות קומת מסחר ושתי קומות חניון בחולון. התובע טען כי למעשה התקיימו יחסי עובד – מעסיק בינו לדיירי הבניין ולפיכך הוא זכאי לזכויותיו הסוציאליות ככל עובד שכיר. העובד תבע מנציגות הבית המשותף (ועד הבניין) פיצויי פיטורים, הפרשות פנסיוניות, חופשה שנתית, דמי הבראה ועוד. לטענת התובע הוא נאלץ להתפטר ממקום עבודתו עקב מצבו הבריאותי ותמך את טענתו בחוו”ד. לכן טען התובע כי הוא זכאי לזכויותיו כאילו פוטר.
מה פסק ביה”ד לעבודה?
ביה”ד לעבודה בת”א קבע (כפי שנפסק כבר בעבר) כי מעמדו של אדם (עצמאי או שכיר) נקבע לא לפי טענות הצדדים אלא על פי נסיבות ההתקשרות. קיימים מספר מבחנים בכדי לקבוע מהו הסטאטוס הנכון, האם עצמאי או שכיר. המבחן העיקרי הוא “המבחן המעורב”: האם העובד השתלב בעסק של המעסיק והיה חלק מהמערך הארגוני שלו ? האם ביצע את העבודה במסגרת עסק עצמאי משלו?
בנסיבות מקרה זה נפסק כי העובד השתלב בשורות הנתבעת שכן ניקיון הבית הוא חלק אינטגרלי מהחזקת הבניין. התובע היה תחת פיקוח נציגות הבית המשותף גם אם נציגיה לא בדקו את פעילות התובע באופן עקבי. עוד התברר כי הנתבעת היא זו ששלמה עבור חומרי וכלי הניקיון. תקופת העבודה הממושכת והעובדה שלכל אורך התקופה סיפק התובע את השירותים באופן אישי מלמדים על היותו שכיר של הנתבעת. התובע הוכיח שלא עבד במקומות אחרים בהיקף משמעותי והנפקת חשבוניות מס מידי חודש הייתה דרישה של הנציגות. מהטעמים לעיל יחדיו נפסק כי התקיימו יחסי עובד – מעסיק בין הצדדים.
בית הדין הוסיף וקבע כי שתיקתו של התובע שנים כה רבות (בהן לא טען שהוא שכיר ומגיעות לו זכויות סוציאליות) אינה שוללת את קיומם של יחסי עובד מעסיק.
בשלב זה היה על ביה”ד לקבוע מהו השכר החלופי שהעובד היה זכאי לו עבד כשכיר. בית הדין הגיע למסקנה כי לו הועסק התובע כשכיר היה אמור לקבל 5,000 ₪ לחודש. קביעת סכום זה נדרשת לצורך חישוב זכויותיו. עוד נקבע כי העובד התפטר בשל מצב בריאותו ולכן דינו כדין מפוטר והוא זכאי לפיצויי פיטורים. לאור קביעות בית הדין נפסקו לעובד בנוסף דמי הבראה, פדיון ימי חופשה וכן פיצוי בגין אי הפרשה לקרן פנסיה. תביעות נוספות שלא הוכחו, נדחו.
מסקנה
כשנציגות הבית המשותף מעסיקה עובד ניקיון ותחזוקה בבניין מגורים, חשוב שבין הצדדים יערך ויחתם הסכם התקשרות המסדיר את אופי ותנאי העסקת המנקה. חשוב לא פחות לזכור ששאלת קיום יחסי עובד – מעסיק הנה בסופו של דבר שאלה משפטית הנגזרת בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה .לכן חשוב להיוועץ בטרם התקשרות, במיוחד אם היא הופכת לממושכת, להיוועץ בעו”ד המתמחה בדיני עבודה.