תמיד כאן לשירותך

עוד לא אבדה תקוותו של קונה דירה יד שניה – אחריות הקבלן לתיקון ליקויים בדירה אינה מסתיימת עם מכירתה

רקע

לאחרונה נדונה במספר פסקי דין חובת הקבלן לתקן את ליקויי הבנייה שהתגלו בדירה שבנה.

בעקבות תביעה שהגישו רוכשי דירה יד שניה כנגד הקבלן שבנה את הדירה, טענה חב’ הבניה שלתובעים אין זכות לקבל פיצויי בגין ליקויי הבנייה שהתגלו בדירה מאחר והדירה נרכשה מבעליה הראשונים להם בלבד נתנה אחריות הקבלן). חב’ הבנייה טענה עוד שהתובעים בדקו את מצב הדירה טרם רכשו אותה ובחרו לרכוש אותה במצבה כמות שהיא ואף הצהירו על כך בהסכם רכישת הדירה מהמוכר. במקרה אחר דרש הקבלן לאפשר לו לתקן את הליקויים על אף שלפני כן התנער מקיומם.

סיפור המעשה

בפסק דין שניתן לפני מספר שבועות פסק בימ”ש השלום בתל אביב כי בהתאם להוראות החוק גם קונים יד שניה, שלישית ויותר זכאים להסתמך על אחריות הקבלן שנתנה לקונה הראשון כל עוד היא בתוקף. האחריות שנתנה לרוכש הדירה מהקבלן אינה מסתיימת כאשר אותו רוכש מוכר את דירתו לקונה חדש.

חב’ הבנייה טענה שהצהרת התובעים בהסכם רכישת הדירה מהמוכר (יד ראשונה) שלא תהינה להם טענות בקשר למצב הדירה וכי הם מוותרים על טענות בגין אי התאמות, נדחתה. החוק אינו מאפשר לצרכן לוותרעל זכויות המוקנות לו כרוכש דירה כלפי הקבלן. בית המשפט דחה גם את טענת ההתיישנות שהעלתה חב’ הבנייה לפיה חלפו שבע שנים ממועד מסירת החזקה בדירה לקונה הראשון.

ביהמ”ש הבהיר שרבים נוטים לחשוב, בטעות, שאם חלפו שבע שנים מעת שנמסרה הדירה לרוכש הראשון אין יותר אפשרות להגיש תביעה נגד הקבלן שכן חלפה תקופת הבדק על פי החוק (בין שנתיים לשבע שנים, תלוי בליקוי) ואף תקופת האחריות שלוש שנים שמתחילה עם תום תקופת הבדק.

בית המשפט הבהיר שהמועד בו מתחילים למנות את תקופת ההתיישנות הינו מהרגע שהתגלה הליקוי בתקופת הבדק או האחריות.

תקופות הבדק  והאחריות על פי החוק מגבילות את אחריות הקבלן לנזקים לדירה שהתגלו עד תום תקופות אלה אולם הן אינן קובעות מהו המועד האחרון להגשת התביעה!!

בית המשפט חזר על ההלכה החשובה לפיה כאשר מתגלים ליקויי בנייה יש לאפשר בראש ובראשונה לקבלן לתקנם. אולם, אם הקבלן לא פותר או מתקן את הליקויים תוך זמן סביר ובין הצדדים נוצרו יחסי חשדנות וחוסר אמון מוחלט יש מקום לפסוק פיצוי בדרך כלל לפי חוו”ד מומחה שמינה ביהמ”ש.

בפסק דין נוסף בסוגית ליקויי בניה שניתן לאחרונה, פסק בימ”ש השלום בחיפה כי זכות הקבלן לבצע את תיקון הליקויים בעצמו אינה זכות אבסולוטית. כאשר הקבלן מתכחש תחילה לקיום הליקויים, הוא מאבד את זכותו לתקנם.

חשוב לזכור!

רכשתם דירה יד שניה והתגלו ליקויים שעל הקבלן החובה לתקנם מכוח הדין וטרם חלף המועד לכך (כמפורט בחוק המכר דירות) “לא אבדה תקוותכם”. תוכלו לדרוש מהקבלן לבצע את התיקונים ובהקדם. התנער הקבלן מעצם קיום הליקויים או לא תקנם במועד סביר, יורה ביהמ”ש, קרוב לוודאי, על תשלום פיצוי כספי המתבסס על חוו”ד המומחה מטעם ביהמ”ש שבחן את עלות תיקון אותם הליקויים .

חג שמח ומבורך!

תא (ת”א) 18481-09-13 אורי דביר ואח’ נ’ פרץ בוני הנגב (1993) בע”מ (ניתן ב- 17.8.16 , פורסם בנבו).

תא (חיפה) 20786-05-13 אסי ויעל יוספי נ’ שרביב בע”מ (ניתן ב – 28.8.16, פורסם בנבו).

אני עומד לרשותך ואשמח לסייע בכל עת ובכל שאלה או סוגיה משפטית.

בברכה,

עו”ד ד”ר אריק אריאל

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

תביעת קבלן על ליקויי בניה

רשות מקרקעי ישראל

שות מקרקעי ישראל (רמ”י) חולשת על למעלה מ – 90% מקרקעות המדינה. אי לכך נזקקים רבים לשירותיה במקרים כגון: הרחבות בתים צמודי קרקע, טיפול בחריגות

קרא עוד »