054-4283329

תמיד כאן לשירותך

היכן נכון למתווך להגיש תביעה משפטית בגין אי תשלום דמי תיווך בביהמ”ש לתביעות קטנות או בביהמ”ש השלום?

למתווכים ויועצי הנדל”ן שלום,

אני שמח להציג בפניכם את הגיליון הארבעים ושמונה של תקציר חידושי פסיקה ומאמרים בתיווך מקרקעין, אחד התחומים המרכזיים בהם עוסק משרדנו.

נושא גיליון זה:

בית משפט לתביעות קטנות או בית משפט השלום היכן נכון ורצוי להגיש תביעה בגין דמי תיווך שלא שולמו?

 לא אחת פונים אלי מתווכים ומבקשים להתייעץ עימי היכן רצוי להגיש את התביעה במקרה בו הלקוח אינו משלם דמי תיווך, לבימ”ש לתביעות קטנות או לבימ”ש השלום?

בכדי להגיע למסקנה הנכונה ראשית יש לבחון יתרונות וחסרונות:

  1. תביעה לביהמ”ש לתביעות קטנות פשוטה יותר, אין אפשרות לייצוג בידי עו”ד אלא במקרים מיוחדים, האגרה נמוכה יותר. ביהמ”ש “חופשי” יותר לנהל את המשפט מבחינת סדרי הדין והמועד שיקבע לדיון יהיה קצר יחסית שכן הכוונה לברור יעיל מהיר ופשוט של סכסוכים מצד שני הצדדים. סכום התביעה מוגבל נכון להיום ל- 33,800 ₪. חשוב לזכור כי רק אדם פרטי רשאי להגיש  תביעה אולם חברה בע”מ אינה רשאית לעשות כן. אגב, אם סכום התביעה עולה על 2,500,000 ₪ יש להגיש את התביעה לביהמ”ש המחוזי שלו הסמכות המקומית לדון בה.
  2. כאשר ניתן פסק דין בבית משפט השלום ניתן לערער עליו בזכות קרי לא צריך לבקש תחילה רשות מביהמ”ש המחוזי לעצם הגשת הערעור. לעומת זאת מי שיבחר ללכת “בנתיב” תביעות קטנות צריך לדעת שיהיה עליו לעבור מכשול נוסף לפני הגשת הערעור, עליו להגיש ראשית בקשת רשות ערעור ועל ביהמ”ש המחוזי יהיה לאשר את הבקשה. רק אם תאושר הבקשה ישמע הערעור. חשוב לדעת: הפסיקה נוטה להחמיר במתן רשות ערעור על  פס”ד של ביהמ”ש לתביעות קטנות. במילים אחרות סיכויי הערעור על פס”ד של ביהמ”ש לתביעות קטנות, קטנים.

לאחרונה חזר ביהמ”ש המחוזי בבאר שבע  על הכלל לפיו אמות המידה למתן “הרשות” צריכות להיות מחמירות שכן כוונת המחוקק שתביעה קטנה ראוי שתסתיים ללא השגה או ערעור[1]. רק במקרים חריגים כשנפל פגם מהותי בפסק הדין, תאשר ערכאת הערעור את הגשתו.

מסקנות

  1. כאשר עסקינן בתביעה בסכום נמוך עד 33,800 ₪ , המצב העובדתי פשוט וברור יחסית ואין כמעט שאלות משפטיות, יתכן ועדיף יהיה להגיש תביעה בביהמ”ש לתביעות קטנות.
  2. אולם ככל שמדובר בסכום העולה על הסכום המקסימלי לתביעה בתביעות קטנות ולחילופין יש צורך בניתוח משפטי והתמצאות אלו ראיות נכון להציג וכיצד לבצע חקירה נגדית, עדיף להגיש את התביעה בבימ”ש השלום בליווי עו”ד.
  3. חשוב לזכור כי בחירה בבית משפט לתביעות קטנות פרוש הדבר שכמעט ולא יתאפשר ערעור לביהמ”ש המחוזי.
  4. המלצתי החד משמעית שאם בחרתם במסלול הגשת תביעה לביהמ”ש השלום אל תעשו זאת לבד. רצוי מאוד שתעזרו בעו”ד המתמחה בתחום והתביעה תוגש ותנוהל באמצעותו.
  5. כדאי לזכור שגם אם תבחרו לקיים את ההליך המשפטי במסגרת תביעה קטנה ניתן ולעיתים אף רצוי להעזר בעורך דין הבקיא בתחום על מנת שינסח כראוי את כתב התביעה, ייעץ באשר לראיות אותן חשוב להציג: מסמכים /הקלטות/ דוא”ל , מסרונים , עדים  ו”יצייד” את המתווך בייעוץ משפטי טרם הדיון עצמו.

 [1] רת”ק (מחוזי ב”ש) 1342-02-22 חנה קלצ’קין נ’ נופר סגל (ניתן ב – 8.3.22 , פורסם בנבו)

תמיד כאן לשירותך

עוד בנושא

פיטורים שלא כדין

מעסיקים רבים מפטרים את עובדיהם שלא כדין ובחלקם אף אינם מודעים לכך. לעיתים מתברר שהמעסיק פיטר עובד וציין את העילה לפיטורים שהתבררה מאוחר יותר כמופרכת.

קרא עוד »