בצוואות שעורכים בני זוג יחדיו (צוואה הדדית) מקובל שאם מות הראשון מבני הזוג, רכוש הנפטר עובר לבן הזוג שנותר בחיים. לאחר מותו של השני עובר בד”כ העזבון לילדים. אולם, מה קורה כאשר לא נקבע יורש אחרי אותו בן זוג שנותר בחיים לאחר מותו (יורש אחר יורש)?
אם ובנה ערכו צוואה הדדית (כן… זה אפשרי!). כל אחד מהם הורה שלאחר מות הראשון, היורש יהיה זה שיוותר בחיים. אולם לא נקבע מי ירש את העזבון לאחר מותו של השני.
האם הלכה לעולמה באפריל 2006 ובנה המנוח שירש את אמו נפטר אחריה, ביוני 2009. אחיותיו של הבן המנוח (בנות המנוחה) טענו כי לאחר שמת אחיהם, על רכושו לעבור מכוח הצוואה ההדדית ליורשי האם “שבאים בנעליה” כביכול.
בנותיו של הבן המנוח טענו לעומתן כי הן היורשות כיוון שהאם לא הייתה עוד בין החיים, כשמת אביהם, ולכן אין עוד משמעות לצוואה ההדדית. מכאן שירושת אביהן נקבעת לפי חוק הירושה והן היורשות על פי הדין.
בית המשפט נדרש לפסוק מה מעמדה של הצוואה ההדדית לאחר ששני המצווים נפטרו ולא נקבע בצוואה מי הוא היורש לאחר מותם.
בית המשפט פסק כי לאחר שכל רכוש האם עבר עם מותה לבנה ומשלא נכללה בצוואה ההדדית מנגנון של יורש אחרי יורש, אין עוד משמעות לצוואה ההדדית לאחר שנפטר הראשון מבני הזוג (במקרה שלפנינו האם לפני הבן).
לו היה נכלל מנגנון של יורש אחר יורש בצוואה ההדדית והיה נותר רכוש מוגדר המהווה חלק מרכוש האם שעבר לבנה לאחר מותו, היה עובר רכוש מוגדר זה לידיו של מי שנקבע כיורש אחרי הבן. כיוון שלא נקבע יורש אחריו בצוואה ההדדית, כל רכוש הבן שנפטר (כולל מה שירש מאמו) עובר לילדיו בהעדר צוואה, על פי הדין במקרה דנן – בנותיו.
חשוב לזכור!
במקרה זה וכך אף בצוואה הדדית סטנדרטית שעורכים בני זוג , מי שנותר בחיים מבין בני הזוג יורש את רכושו של זה שנפטר ראשון. אולם, מרגע זה אין עוד משמעות לצוואה ההדדית המקורית.
בן הזוג שירש את בן הזוג שנפטר חופשי מעתה לעשות ברכוש שירש כרצונו ולהורישו למי שיחפוץ בכך. אם לא ערך בן הזוג שנותר בחיים צוואה נוספת, יורשיו על פי הדין יהיו זכאים לרשת את רכושו.
לעומת זאת, לו הייתה האם קובעת כי לאחר מות בנה, מה שיוותר מרכושה ביום מותו של הבן יעבור, לדוגמא, לאחיותיו, אזי היו אחיותיו של הבן (בנותיה) יורשות את רכוש האם ככל שאכן נותר.
תע (ראשל”צ) 28675/02-10 עזבון המנוח א.מ. ז”ל נ’ ש.א. (פורסם בנבו)